Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rippl-Rónai József munkásságát bemutató kiállítás nyílik Pécsen

A posztimpresszionizmus legkiemelkedőbb magyar képviselője, Rippl-Rónai József festőművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában kedden. 2010. október 17-ig látogatható
 
 

Rippl-Rónai József:Utolsó önarckép. Az élet végességét tudomásul vevő művész.......

RIPPL-RÓNAI József
festő, grafikus, iparművész
(Kaposvár, 1861. május 23.–Kaposvár, 1927. november 25.)
 
A modern magyar festőművészet egyik vezéralakja. A francia posztimpresszionisták, az ún. Nabis-csoport tagja, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője. Művészetét gazdag színvilág, bátran stilizáló vonaljáték, dekorativitás jellemzi. 1882-ben Zichy Ödön családja házitanítójaként Szurdon és Kalksburgban élt. 1884-ben iratkozott be a müncheni akadémiára, de 1887-ben már Párizsban volt. Két éven át Munkácsy Mihály mellett dolgozott, egy ideig hatása alá is került. Bekapcsolódott a francia modern művészeti életbe is. Francia nőt vett feleségül, Lazarine Baudriont.
                                                            ---------------------------------------- -------

A közönség olyan remekműveket csodálhat meg, mint gróf Andrássy Tivadarné kevés eszközzel, színnel, de annál nagyobb koncentrációval készült arcképét, vagy a jólétről, a boldogságról, az élet szabad élvezetéről szóló Modelljeim kaposvári kertemben című festményt.

Andrássy Tivadarné arcképe.......
A nézőnek félig háttal állva, jobb felé néz ki a képből, természetes szépségét kiemeli az egy tónusú ábrázolás és a meleg barna színek alkalmazása.

Modelljeim kaposvári kertemben (1911 - olaj)

Meggyfavirágzás (19o9 - olaj)
Rippl-Rónai József: Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett..........

Rippl-Rónai József: Zorka

A kiállított képek között van az intimitás mesteri megjelenítésének példája, a Piacsek bácsi hölgyek társaságában című festmény, valamint a Zorka is, amely a művész személyiségközeli arcképeinek egyik leghíresebbje.


Piacsek bácsi hölgyek társaságában .......

 1892-ben megszületett egyik főműve, a Kalitkás nő (Magyar Nemzeti Galéria).

Rippl-Rónai József Öreganyám
Tetszik
Amikor ~ 1894-ben kiállította Öreganyám című képét, Gauguin és a Nabis művészei társukká fogadták az addig ismeretlen magyar festőt.
Merengő............
Fekete kesztyűs nő - Zorka 1924 körül


Önarcképét követve figyelhetjük meg a tempós művészi gyakorlathoz szokott Rippl-Rónai sugárzó életenergiájának lassuló, elfáradó parázslását. Egyik modellje, Zorka iránt fellángolt érzései már nem az intim, hanem az eltitkolt kapcsolatáról vallanak.Agyvérzéssel kezdődött a betegsége. A balatonfüredi szívkórházból való hazaszállítása után szélütés érte, tüdőgyulladást kapott, végül vese-elégtelenség okozta a halálát 1927. november 25-én. Sírja a kaposvári Keleti temetőben van
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

7630.Pécs

(Kocsis Erzsébet, 2010.10.17 19:14)

Megnéztem a kiállítást az utolsó napon.Érdekes volt megismerni ezeket a műveket, megismerni a művész életútját.Ritkán jutok el ilyen bemutatókra, de ezentúl gyakrabban szánok rá időt.(az interneten is!) A pécsi Széchenyi téren is van kiállítás, fotósok képei az EKF pécsi eseményeinek bemutatása.Nem kell szégyenkezni a városnak, mert rengeteg nívós kulturális műsor volt már idáig is,ennek része a Rippl-Rónai életművet bemutató is.Köszönet a szervezőknek.

Rippl-Rónai kiállítás

(Klári, 2010.09.01 21:01)

Meg fogom nézni!-:))))