Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paul Cézanne 1839. január 19-1906. október 22. festő, a 19. századi festészeti irányzatokat radikálisan átalakító, a modernizmust megelőlegező jeles alakja.
 
 
Paul Cézanne
1839. január 19-1906. október 22.

Jómódú polgári családban, egy Aix-en-Provence-i bankár gyermekeként született.
1872-ben Pissarróval együtt az Île-de-France-i Auvers-sur-Oise-ba költözött, ahol festéssel töltötték idejüket, és ismeretséget kötöttek Vincent Van Goghgal. Az impresszionisták 1874-ben rendezték meg első, botrányosra sikeredett közös kiállításukat a fotográfus Nadar műtermében, amelyen Cézanne három festménnyel jelent meg (Egy modern Olimpia, Az akasztott ember háza, Auvers-i táj).

modern olympia
1873-1874az akasztott ember háza
1873Élete makacs küzdelem volt művészetével. Küzdelem, hogy az előtte lévő háromdimenziós világot összebékítse vászna kétdimenziós korlátaival.
Festés közben eltorzította a hagyományos perspektívát és a formákat, ekképpen teremtve harmóniát, stabilitást.
Ebbe az idöben festetteCézanne: A Mont Sainte-Victoire


Szívesen festett aktot vagy fürdoző nőalakot tájban elhelyezve. A téma még impresszionista, de Cézanne már továbblépett, nemcsak azért, mert merészebben bánt a formákkal, hanem azért is, mert valami maradandót akart alkotni.

fürdőzők
1890-1891


a nagy fürdőzők
1900-1905Utolsó éveiben szinte kizárólag tájképeket festett; mert rajtuk érlelhette ki leginkább stílusát, s természet után, a szabad ég alatt dolgozhatott. Számos helyszínre ért szívesen vissza, de a Mont Sainte-Victorie vonzotta leginkább.

mont sainte victorie - bellevue felől
1882-1885Cézanne azt vallotta, hogy a világ az övé, és úgy fordítja le a maga nyelvére, ahogyan akarja – ez a művész igazi szabadsága.

csendélet koponyával
1895-1900kártyázók
1890-1892Újszerű festői törekvésével olyan népszerű lett, hogy még ma is "cézanneizmus"-nak mondjuk az általa mutatott irányt, melyből a legszélsőségesebb újabb művészeti irányok születtek meg. Emile Zola barátai közé tartozott s a nagy író műveiben foglalkozott is vele. Hírneve halála után nőtt meg úgy, hogy ma a világ minden nagyobb képgyűjteményében láthatók művei.
Nöszöktetés.......és végül:


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.