Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Modern magyar festészet: Bálint Endre(1914 – 1986) Festő, grafikus.

Bálint Endre (Budapest, 1914. október 27. - Budapest, 1986. május 3.) magyar festő és grafikus, a modern magyar művészet, az avantgárd egyik legjelentősebb alakja.
 
 
  Bálint Endre:Önarckép

1930-1934 között az Iparművészeti Iskolában folytatott művészeti stúdiumokat, majd Vaszary János magániskolájában és Aba-Novák Vilmosnál tanult. Vajda Lajossal való találkozása és elmélyülő barátságuk fordította a reklámgrafikától a festészet felé.

Festményei:

Szentendrei ház............. A szentendrei műemlékház motívuma Vajda Lajos műveiben is megjelenik.

Szobor temetőben........... 1933 nyarán Bálint Endre elszegődik napszámosnak a rákoskeresztúri zsidó temetőbe. Ez későbbi műveire kiható élményt jelent számára.

Honvágy............ . 1945-ben az Európai Iskola alapító tagja lett. 1947-ben, a második szürrealista kiállítás résztvevőjeként Párizsban járt, majd 1957-től négy évet töltött a francia fővárosban.

Groteszk temetés.... Ez az első kép, amelyet a művész párizsi útjáról hazatérve festett, és ez mintegy az elmúlt korszak művészi összefoglalását jelenti.


Mágikus éj Szentendrén................


Bálintnál annak a helynek az emlékképe, ahol otthon lehet. A városkép animált fragmentumaiban félelmek és örömök kísérte valós események reflexiói, tárgyatlan szorongások testesülnek meg, mint a "Mágikus éjjel Szentendrén" c. festményen is. A mélysötét kék ég előtt a kicsi sárga ház, mely a művész szavait idézve jól beitta "a nap könyörtelen sárgáit" - lelkét tárja fel a finoman felcsillanó arabeszkekben és ablakában a közismert bajelhárító szimbólumot hordozó rács védelmét élvezi az életre kelt, fenyegetően felmagasodó, fekete árnnyal szemben.Gyertyafénynél..................... ................. Bálint 1939 és 1941 között egy linosorozatot készít "Gyertyafénynél" címmel, amellyel együttérzését fejezi ki az üldözött zsidósággal.


Bálint Endre: Lámpás csendélet............


Bálint Endre / Hold-fejű

Bálint Endre (1914-1986): Telihold,

Számos kiállításon vett részt képeivel külföldön, majd itthon is. Élete utolsó évtizedében minden lehetséges kitüntetést megkapott, halála előtt a Kossuth-díjat is. 1986-ban tüdőbajban halt meg, hosszú betegeskedés után, még alkotóereje teljében.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.