Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ilja Jefimovics Repin (1844. augusztus 5– 1930. szeptember 29., ukrán származású világhírű festő és szobrász.
Művei realisták, mély lelki átélésről és szociális érzékenységről tanúskodnak. Halála után a „szocialista realista” irányzat képviselői között igen felkapott lett; „haladó” és „realista” felfogása kultuszt teremtett és modellként szolgált az utat kereső fiatal szovjet művésznemzedék számára.
Repin, a maga útját járó realista
A Volgán tett utazása során 1870-ben sok tanulmányt és vázlatot készített. Ezek közül használt fel néhányat a Vlagyimir Alekszandrovics herceg (II. Sándor harmadik fia) számára festett „Hajóvontatók a Volgán” c. képéhez. A festményt 1873-ban fejezte be. Az alkotás a nagyközönségre és a kritikusokra is igen nagy benyomást tett; népszerűsége ma is töretlen. Nem túlzás azt állítani, hogy hírnevét Repin e művével alapozta meg.


Hajóvontatók a Volgán (1870-73)


1885-ben festi meg „Rettenetes Iván és fia, Iván” c. képét. A festmény egyike Repin pszichológiailag legfelkavaróbb alkotásainak. A gyilkos apa és a haldokló gyermek ellentétpárja bibliai mélységeket idéz.


Rettenetes Iván, és fia, Iván (1870-73)

Repin számos híres kortársát megfestette, így Lev Tolsztojt, Mengyelejevet, Muszorgszkijt, Tretyakovot, Sevcsenkót, Liszt Ferencet, Glazunovot, Puskint, Glinkát …Ilja Repin : Lev Tolsztoj


Pavel Mihajlovics Tretyakov (a képtár-alapító) portréjaMuszorgszkij portréja


Romanov Orosz nagyherceg.........
.

1905. október 17.,


Puskin verset szaval az idős Gyerzsavin előtt....
Ez a festménye egyszerüen lenyügözö és megrenditő.........
HAJÓVONTATÓK A VOLGÁN.......

Élete utolsó éveit Repin Kuokkala faluban töltötte. E kis helység Szentpétervártól északra található. 1917-ben, a forradalom után, Finnország független lett és Kuokkala finn felségterületté vált.

Repin 1930-ban, Kuokkalában hunyt el. A falucska azóta ismét Oroszországhoz tartozik, mai neve Repino, és Szentpétervár külvárosa.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.