Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Henri Fantin-Latour (1836–1904) francia festőművész
Leghíresebb művei csendéletek virággal és csoportos portrék tette a diáktársak és barátai Párizsban.
FANTIN-LATOUR, Ignace Henry Jean (1836—1904) francia festő és grafikus.
Realista festő Henri Fantin-Latour a legismertebb szép virág csendélet képei, valamint a csoport festményei magát más művészek és történelmi adatok. Latour is intenzíven litográfia és festett egy erősen tradicionális stílusú, festett és közel 25 önálló portrét. Azt mondják, hogy Latour saját realista stílusban óriási hatással volt a szimbolista mozgalom jövőbeli festők.
Az impresszionisták és kora jeles íróinak barátja volt, híressé vált csoportképein sorra megörökítette őket.
 

Kép
Henri Fantin-Latour. Sellő. c. 1896-ban. Olaj, vászon. 44 x 57 cm. A Hermitage, Szentpétervár, Oroszország.


Kis Brunette fürdőző
Tanulmányait a École des Beaux-Arts-ban Párizsban, egy festett impresszionista stílusban a pályája kezdetén. Ez idő alatt, s gyakran látogasson el a Louvre-ban, hogy tanulmányozza és másolja a festmények a régi mesterek. Ott találkozik és barátságot kötött más neves művészek, mint Manet és Degas.Andromeda.............Henri Fantin-Latour: Mûterem Batignolle-ban (1870); a képen: A dekor Manet műtermében. Azonosítja Schölderer Otto (festőművész) állva maradt, és Edward Manet képviselt a festészetben. Aztán, pihenőhely, Zacharie Astruc (művész és műkritikus) és álló háromnegyed egy fekete kalapot, Auguste Renoir. A jogát az első író Emile Zola és Edmond Master zenész barátja, Henri Fantin-Latour, majd a festő Frédéric Bazille (a profil, nagyon nagy) és a szélsőjobboldal éppen most törölte Claude Monet.
 
Manet portréja, 1867.........Portré                         Barátok, 1879
 
"Le Coin de table" Henri Fantin-Latour (1872)
Verlaine van a bal alsó és a
Rimbaud a baloldalon találhat1879-ben, Latour kapott a becsületrend érem, és emlékezett ma a nagy mestere a realista festészet amikor realizmus ment ki a divatból.

Virágcsendélet....
Mikor Latour nem teremt virág csendélet és a litográfia, ő általában festeni történelmi jeleneteket szentelt művészi hősök. Latour azt örökítik meg kedvenc festők, elsősorban Delacroix és Rubens számos realista festmények, amelyek közül sok ma már lógni a Louvre-ban.Henri Fantin-Latour:Virág csendélet.............

 A Szalon juryje többszörösen jutalommal, éremmel és díszoklevéllel tüntette ki a mestert, aki visszavonult, csendes, de boldog életpályája végén 1904 (VIII. 25-én) Bury-ban, normandiai nyaralóhelyén meghalt."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

a13216r h3816h u9153v

(vnkplpldhmdg, 2019.06.02 08:15)

http://bitly.com/2Wv7LU6

sebimilky@gmail.com

(Sebesyén András, 2011.01.21 10:57)

Tisztelt Béla Úr!

Jó ez az oldal!
Szerintem Henri Fantin-Latour festő a világ legjobb realista festői közé tartozik.

Üdv.: Sebestyén András