Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Goya : (1746. március 30. – 1828. április 16.) spanyol festő .

 

Kép 

 

Goya maga mondta, hogy három tanítója volt: a természet, Velázquez és Rembrandt. Folytatva a nagy elődök útját, egyike lett a legsokoldalúbb és legegyénibb művészeknek, akiből méltán merített ihletett a francia impresszionizmus (köztük Manet) és a német expresszionizmus. Témái széles skálát ölelnek fel, a vidám ünnepélyektől a holttestek ábrázolásáig.

A Maja-képek

Kép

 

A meztelen Maja (1799-1800)

 

 

 

 

Kép 

 

A felöltözött Maja (1800)

 

 

Goya két legismertebb képe a Meztelen Maja (La Maja Desnuda) és a Felöltözött Maja (La Maja vestida). Előbbi képet Goya 1797 és 1780 között festette, utóbbit pedig 1800 és 1805 között. A két festmény ugyanazt az asszonyt ábrázolja ugyanabban a pózban, felöltözve, illetve meztelenül. Először a meztelen változat készült el, és amikor a spanyol társaság felháborodva követelte, hogy öltöztesse fel, ezt elutasította és inkább festett róla új képet, most már ruhában. A korabeli spanyol festészetben tiltottnak számító akttéma miatt Goyát 1815-ben az inkvizíció beidézte. Bár nem kapott büntetést, jelezték neki, hogy odafigyelnek rá. Egyes feltételezések szerint a festmények Alba hercegnőt ábrázolják, és az sem zárható ki teljesen, hogy a hercegnő vagy a miniszter, Manuel Godoy, a királynő szeretőjének megrendelésére készültek.

Kép

 

 

 

 

IV. Károly spanyol király és családja (1800

 

 

Goya lefestette a spanyol királyi család több tagját, beleértve IV. Károly és VII. Ferdinánd királyokat.

További festményei....

Kép

 

 

 

 

Vízhordó leány (1808-1812)

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

1808. május 3. : Madrid védőinek kivégzése (1814)

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

A Kolosszus (1810)

 

 

 

Goya maga mondta, hogy három tanítója volt: a természet, Velázquez és Rembrandt. Goya festői géniusz, aki Velázquez és Rembrandt útját folytatta és új festői problémákat vetett fel, számos egyéni hangvételű festménye mutatja e vonalat, köztük A Kolosszus c. festmény 1810-ből. A Kolosszus nyilván Bonaparte Napóleon, aki egész Európát hatalma alá akarta vonni, köztük a spanyol népet is.

Kép

 

 

 

 

 

A bordeaux-i tejeslány, 1825-1827: A kései, már-már impresszionista jegyeket mutató portré…….

 

 

 

Kép 

 

 

Atropos (Francisco de Goya festménye)

 

Kép  

 

 

 

két fiú, mindkettő vadászkutyával
1786-1787

 

Goya első faliszőnyeg-terv sorozatához tartozik, melyet a Királyi Kárpitszövő Manufaktúra számára, a Király festője cím elnyerését követően, azaz 1786 június után készített.

 

Kép

 

 

 

Goya ÉS orvosa, arrieta
1820

 

 

 

Kép

 

 

 

prédikáló szerzetes
1820-1824

 

 

 

Utolsó évei önként száműzetésben teltek el Bordeauxban, itt festett realista festményei derűsebb hangulatot árasztanak. 82 éves korában, 1828. április 16-én érte a halál, földi maradványait 1901-ben szállították haza Spanyolországba.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.