Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egon Schiele (1890–1918) osztrák expresszionista festő
Egon Schiele (1890. június 12. - 1918. október 21.) osztrák festő......... . Rövid életében a van Gogh-i hagyományokat folytatta. Hasonlóan, mint Klimt-nél, nála is a halál és a nemiség a fő téma, csak sokkal tragikusabban. Az emberi testet művészete központjába helyezi, azt az emberi testet, ami abszolút romlandó, rothadó hús, vert és sebzett.
  
1910-1913 között készíti sokkoló képeit. Célja: megbotránkoztatni az embereket. Egy olyan társadalom, amelynek hivatalos morálképzetei éppoly prűdek, mint amilyen bigottak voltak, csakis megbotránkozással fogadhatta Schiele aktjait. A természet és tájábrázolás terén Schiele – összhangban az egész művészi fejlődésével – néhány korai kísérlet után megvált a leképező módszertől, és a tárgyak klimti ornamentalizálása felé tett kitérő után eljutott egy olyan ábrázolásmódig, amelyben a növények és a dolgok alakja mindinkább antropomorf minőséget kap.

Nő zöld harisnyábanFekvő női akt...........Férfi és nőA kisvárosNégy fa..."Stein an der Donau II",Családi portré..........Agónia........Börtön..................
Képein düh fedezhető fel, erre jó eszköznek tartja a pornográfiát. Ilyen témájú képei miatt el is ítélték, majd börtönbe zárták, de ezt ő nagyon élvezte. Újabb pózban tetszeleghetett, a börtönben rengeteg képet festett.
...és végül--


Napraforgó...........

....és még-egy:


Virágok.........

Nem értek a festészethez, csupán szeretem. Egon Schiele az egyik kedvencem.
A hajdani Monarchia szülöttje ő is, mint Gulácsy Lajos. Művészeti körökben az a mondás járta, hogy az első világháború első magyar áldozata Gulácsy volt. A háború kitörésekor megőrült, teste 1932.02.21-ig várt, hogy kövesse az elméjét.
Amennyiben Gulácsyt tekintjük az első háború első áldozatának, úgy Egon Schielét vehetjük az utolsónak, hiszen a fegyverszünetetet követő második héten belül távozott fiatalon, 28 évesen ................

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

f228h x9217z y2793v

(ljjyqdlrkmfb, 2019.06.02 05:37)

http://bitly.com/2Wv7LU6

???

(tronko, 2013.12.23 17:47)

Klassz lenne, de miért nem látom a képek zömét?

Re: ???

(.........én., 2015.03.09 21:34)

Mert csukva van a szeme.