Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barcsay jenő (1900, Katona - 1988, Budapest) magyar festő, grafikus
Korai műveit komor, drámai erő, mély fény-árnyék hatások jellemzik. 1926-ban impresszionista jellegű műveket festett. Párizsi útja után vált a szerkezet alapvető képformáló erővé művein. A magyar konstruktív-geometrikus művészet legjelentősebb egyénisége, akinek a kortársakra és a következő nemzedékre gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen.
Barcsay jenő
 (1900, Katona - 1988, Budapest)
magyar festő, grafikus
Festészetének korai szakaszában komor, a fény-árnyék hatásokra épülő ábrázolás mód jellemzi. Párizsi és olaszországi útjai gyökeresen átalakítják a látásmódját, expresszionista stílusú képeket alkot. Később számos képét megsemmisíti .tészet mellett jelentős grafikai munkássága és mozaikjai is.

Dombos táj:1934Olaj, vászon, 80 x 90 cm Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

bánya:1927

kubikusok:1923


Fák között (Szentendre)
Fasor napsütötte lombokkal, 1927 körül

" Modern festőink közül talán Barcsay a megmarkánsabb egyéniség. Sem iskolához, sem irányzathoz nem tartozik, de művein látszik a lélek kulturáltsága. Nyitott szemekkel, érzékenyen él a világban, gyarapítja tudását és tökéletesíti mesterségét. Fejlődési vonala nem mutat hirtelen ívelést, saját tapasztalatain okul, szinte a megszállotak hitével festi képeit." --
                                                      Kassák Lajos.

" Minden kép önvallomása, voltaképpen önarcképe a festőnek. A kompozíció alakulása éppen ezért tisztán tükrözi a korba beleágyazott festő emberi magatartását ... korunk festészete az építés, a szilárd és világos szerkezet jegyében fogant... Mindig arra törekedtem, hogy minden homályos, elmosódó jelenségtől megszabaduljak, hogy képeim a kristályok tisztaságával tükrözzék a kor humánumát."
                                                       Barcsay Jenő.


Barcsay Jenő (1900-1988) Altatódal


Barcsay Jenő (1900-1988) Asztalnál ülők


Barcsai Jenő - Dombok piros tetejű házakkal 1935 körül


Házak és végül............Csendélet és még-egy.................
Gondolkodó
Élete utolsó éveiben gerinc- és ízületi betegség miatt nehezen dolgozott, de az ecsetet nem tette le. 88 évesen érte a halál.
A magyar konstruktív-geometrikus művészet legjelentősebb egyénisége, akinek a kortársakra és a következő nemzedékre gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Győr.

(Hargitai Bea., 2012.01.09 15:13)

Az anatómiai rajzait szeretem Barcsainak. Bibliául szolgálhat a tanulni vágyóknak!.

barnakernyaiszky@yahoo.com

(barna, 2011.11.11 00:02)

hol talalok meg tobb kepet Barcsay Jenotol foloeg a rajzait szeretem es nagyon nehez talalni a web-en