Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Antoine-Jean Gros, báró (Párizs, 1771. március 16. – Meudon, 1835. június 25.) francia klasszicista festő Bonaparte Napóleon lelkes híve és festője.
Bonaparte Napóleon lelkes híve és festője.Kiváló portrékat, csataképeket festett klasszicista kompozícióteremtő készséggel és realisztikus megfigyelésekkel, de már a romantika is megjelenik nála, kompozíciói elevenek, színesek, lendületesek, koloritja dús és túlfűtött, olyannyira, hogy még Delacroix is tanulhatott tőle.
. 1793-ban Gros Olaszországba ment, ahol találkozott Napóleonnal, akinek hivatalos történelmi festõje lett. Fõbb mûvei: Napóleon Eylaunál, Napóleon a jaffai pestisesek között. Goya háborús képeihez viszonyítva Gros alkotásai elbûvölõ túlzások, de drámai ábrázolóképessége olyan mûvészekre hatott, mint Géricault, Delacroix, és Bonington.

 Ízelítõ mûveibõl:

Napóleon a jaffai pestisesek között:A festmény Napóleont egy 1799. március 11-én történt esemény közben ábrázolja, mikor az megérintett egy pestises beteget.
Bonaparte az arcole-i hídnál........


Bonaparte, az első konzul....
Aboukiri csataNapóleon Eylaunál....Madrid elhagyása.........Napóleon az eylaui csatában

Hite és törekvése szerint David hűséges tanítványa és Napóleon feltétel nélküli csodálója volt, mégis elragadta művészeti heves vérmérséklete, világvégét sejtető megvilágításban ábrázolta az iszonyatos küllemű sebesülteket és a holtak nagy tömegét az eylaui csata piszkosszürke haván.
1835. június 25 a neuraszténiára hajlamos művész éjszaka a Szajnába ölte magát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.