Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Andy Warhol
Az amerikai élet krónikása vagy ügyes művész, aki főként a hírességek képeiben rejlő lehetőségeket használta ki? Tizenöt évvel halála után a pop-art pápája továbbra is rejtély marad. Ezt a rejtélyt az utókor újra és újra megpróbálja megfejteni.

Andy Warhol önarcképe

Andy Warhol (Pittsburgh, 1928. augusztus 6. – New York, 1987. február 22.) egyike volt azon amerikai képzőművészeknek, akik központi figurájává váltak a pop art irányzatnak. Sikeres reklámrajzoló karrierje után Warhol világhírnévre tett szert mint festő és avantgarde filmkészítő.


Az utolsó vacsora .........Brooklyn-híd

Andy Warhol, Elektromos szék 1964.Öngyilkos, 1964.......

Andy Warhol a művészetben és a reklámokban is maradandót és egyedit alkotott, ötleteit a mai napig használják művészek és ügynökségek. Ha nevét nem is mindenki, de munkáit már biztosan sokan láttátok: az egyik leghíresebb – és ebből egy egész sorozat készült – a portré variációi.Lenin (1987)Sigmund FreudIngrid BergmanLiza MinelliMarilyn Monroe (1964)
Michael Jackson portréja dollármilliókat érhet

Andy Warhol 76-szor 66 centiméteres festményén egy mosolygó Michael Jackson látható, a Thrilleridőszakát idéző vörös dzsekiben.Andy Warhol művei a mai napig a legnépszerűbb kortárs aukciós tételek közé tartoznak. A Christie's aukciósház május 11-ei, Háború utáni és kortárs művészeti árverésén például három Warhol alkotást bocsátottak árverésre elképesztő áron. Az egyik 1962-es műve, az "S&H Green Stamps" mintegy 5 millió dollárért, azaz több mint 1 milliárd forintért cserélt gazdát, míg a Brigitte Bardot-t ábrázoló selyem lenyomatért 3 millió dollárt, 620 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egy telefonos licitáló.

és még egy érdelesség:

32,5 millió dolláros rekordáron kelt el egy Andy Warhol-önarckép
A kép nem sokkal a művész halála előtt, 1986-ban készült
. "Monumentális olajfestmény, 2,74 méteres, egyike a még magántulajdonban lévő két önarcképnek"


Újsághírek szerint egy epehólyaggal kapcsolatos rutinműtétből gyógyult fel éppen, amikor a kórházi személyzet elfelejtette megfelelően szemmel tartani az állapotát és emiatt túl sok vizet kapott intravénás infúzió formájában. Ettől vízmérgezést kapott, amitől 1987. február 22-én, reggel 6:32 perckor, szívroham következtében, álmában elhunyt. 54 éves volt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

q7196c s1757o m9113j

(exvobtfpacig, 2019.06.02 05:22)

http://bitly.com/2Wv7LU6